Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Συμπληρώστε και σεις το ερωτηματολόγιο αξιοπιστίας του αυτοκινήτου σας πατώντας εδώ>>

Νέο Audi Q7: Προηγμένη τεχνολογία αμαξώματος, αποδοτικοί κινητήρες και quattro (pics)

Νέο Audi Q7: Προηγμένη τεχνολογία αμαξώματος, αποδοτικοί κινητήρες και quattro
Νέο Audi Q7: Προηγμένη τεχνολογία αμαξώματος, αποδοτικοί κινητήρες και quattro
Με το νέο Q7, η Audi θέτει καινούρια πρότυπα στην κατηγορία των premium SUV. H υψηλή τεχνολογία, σε όλο της το μεγαλείο, επέτρεψε τη σημαντική μείωση του βάρους σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, τη βελτίωση των επιδόσεων, της οδικής συμπεριφοράς αλλά και τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 26% (μέσος όρος).
Την ίδια στιγμή, το Q7 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο στην κατηγορία του, παρόλο που οι εξωτερικές διαστάσεις του έχουν μικρύνει, ενώ ένα πλήθος από καινοτόμα ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης του οδηγού, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας το καθιστούν πρωτοπόρο στην κατηγορία των SUV.

• «Το νέο Q7 σηματοδοτεί το ντεμπούτο της σπονδυλωτής (modular) πλατφόρμας δεύτερης γενιάς που αποτελεί την τεχνολογική μήτρα της Audi για αυτοκίνητα με κινητήρα τοποθετημένο κατά μήκος του αμαξώματος ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει τις δυνατότητές μας στους τομείς της κατασκευής οχημάτων μειωμένου βάρους, της αποδοτικότητας και των συστημάτων υποστήριξης του οδηγού» δηλώνει ο Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi, Υπεύθυνος Τεχνολογικής Ανάπτυξης

• 325 κιλά ελαφρύτερο και περίπου 26% πιο οικονομικό
• Δύο τρίλιτροι V6 κινητήρες (βενζίνης – diesel)
• Καινοτόμα συστήματα infotainment και υποστήριξης του οδηγού

Προηγμένη τεχνολογία περιορισμού του βάρους
Με μειωμένο το βάρος του αμαξώματος και εντελώς νέο σασί, το νέο Q7 καταφέρνει να προσφέρει υψηλού επιπέδου άνεση και ταυτόχρονα τη χαρακτηριστική απόδοση ενός σπορ Audi - και αυτό τη στιγμή που οι εκπομπές CO2 – είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έτσι, ζυγίζει έως 325 κιλά λιγότερο από το προηγούμενο μοντέλο και είναι το ελαφρύτερο στην κατηγορία του, γεγονός που το καθιστά σημείο αναφοράς στα SUV.
H εμπειρία 20 χρόνων της Audi στην κατασκευή οχημάτων μειωμένου βάρους έχει εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς, από το ηλεκτρικό σύστημα μέχρι το πάτωμα του πορτμπαγκάζ, ωστόσο κλειδί της επιτυχίας αποτελεί η δομή του αμαξώματος, το οποίο είναι κατά 71 κιλά ελαφρύτερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ο συνδυασμός χάλυβα θερμής εξέλασης υπέρ-υψηλής αντοχής για τον κλωβό ασφαλείας των επιβατών και χυτών τμημάτων, προφίλ και πανέλων αλουμινίου για το ρύγχος, την «ουρά» και τα διάφορα επιμέρους στοιχεία του αμαξώματος, επέτρεψαν τον περιορισμό του απόβαρου στα μόλις 1.995 κιλά (στην περίπτωση της έκδοσης 3.0 TDI), ενώ η βενζινοκίνητη έκδοση (3.0 TFSI) είναι ακόμα ελαφρύτερη: 1.970 kg.Σωστές αναλογίες – μεγαλύτεροι χώροι
Από σχεδιαστική άποψη οι αναλογίες του Q7 έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Το μεγάλο SUV είναι 37 mm κοντύτερο και 15 mm πιο στενό, ενώ πρακτικά έχει το ίδιο ύψος.
Με μήκος που ξεπερνά τα πέντε μέτρα (5,05 m), πλάτος που αγγίζει τα δύο (1,97 m), μεταξόνιο σχεδόν τρία μέτρα (2,99 m) και ύψος 1,74 m, το νέο Q7 διαθέτει την καλύτερη σχέση ύψους / βάρος στην κατηγορία και επιπλέον, διαθέτοντας άφθονους χώρους, προσφέρεται σε πενταθέσιες και επταθέσιες εκδόσεις.
Οι επιβάτες έχουν τώρα αυξημένο χώρο για τα γόνατά τους (21 mm μεταξύ πρώτης και δεύτερης σειράς καθισμάτων) και περισσότερο «αέρα» για το κεφάλι τους (41 mm στην πρώτη και 23 mm στη δεύτερη σειρά). Στις επταθέσιες εκδόσεις, με όλους τους επιβάτες στη θέση τους υπάρχουν διαθέσιμα 295 λίτρα για αποσκευές (770 λίτρα με πέντε επιβαίνοντες), ενώ στις πενταθέσιες εκδόσεις η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα εντυπωσιακά 890 λίτρα που αυξάνονται στα 2.075 λίτρα όταν «πέσει» η δεύτερη σειρά καθισμάτων. Σημειώνουμε, δε, ότι όλα τα καθίσματα της 2ης και της 3ης σειράς έχουν υποδοχές isofix για παιδικά καθίσματα.
Η παθητική ασφάλεια είναι επίσης κορυφαία. Τόσο η στατική όσο και η δυναμική ακαμψία του αμαξώματος έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Το γεγονός έχει επηρεάσει θετικά τόσο την οδική συμπεριφορά όσο και την ακουστική άνεση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Η ενισχυμένη ηχομόνωση αυξάνει την αίσθηση της στιβαρότητας εξασφαλίζοντας μια εξαιρετικά χαμηλή στάθμη θορύβου, σε κάθε περίπτωση. Η σχεδίαση παίζει το δικό της ρόλο σε αυτό, αφού o συντελεστής αεροδυναμικής Cd=0,32 είναι κορυφαίος στην κατηγορία, ενώ σχεδόν ολόκληρο το από κάτω μέρος του αυτοκινήτου είναι καλυμμένο.
Η ενιαία τραπεζοειδής μάσκα είναι έντονα ανάγλυφη, διαθέτει χοντρές οριζόντες μπάρες και είναι οργανικά ενσωματωμένη στο ρύγχος του αυτοκινήτου. Το ευρύ πλαίσιό της εκτείνεται προς τα φώτα, που μπορεί να διαθέτουν τεχνολογία είτε xenon, είτε LED είτε Matrix LED, ανάλογα με την επιλογή του πελάτη. Τα φώτα ημέρας των LED προβολέων έχουν το σχήμα διπλού βέλους, ενώ τα πίσω φώτα της κορυφαίας έκδοσης περιλαμβάνουν τα δυναμικά φλας – ακόμα μια καινοτομία της Audi.


Υψηλή απόδοση, οικονομία και quattro
Οι κινητήρες, προδιαγραφών EURO 6, προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία των μεγάλων SUV με σύστημα μετάδοσης της κίνησης στους τέσσερις τροχούς.
Τα 0-100 km / h έρχονται σε μόλις 6,1 δευτερόλεπτα με τον βενζινοκινητήρα 3.0 TFSI με ισχύ 245 kW (333 hp) και ροπή 600 Nm, και σε 6,3 δευτερόλεπτα για τον 3.0 TDI που αποδίδει ισχύ 200 kW (272 hp) και ροπή 440 Nm. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο V6 diesel σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μείωση των εσωτερικών τριβών και καταναλώνει -κατά μέσο όρο- μόλις 5,7 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που αντιστοιχεί σε 149 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Από τη μεριά του, ο υπετροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 3.0 TFSI διαθέτει μηχανικό υπερσυμπιεστή που αποσυνδέεται όταν ο κινητήρας λειτουργεί υπό μερικό φορτίο, γεγονός που εξασφαλίζει τον περιορισμό της κατανάλωσης στα 7,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Οι μηχανικοί της Audi έχουν


μειώσει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την κατανάλωση καυσίμου του Q7 από 23% (TDI) έως 28% (TFSI), ενώ οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί κατά 50 g/km.

Η μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς είναι συνεχής. Το σύστημα μετάδοσης περιλαμβάνει ένα νέο αυτόματο κιβώτιο tiptronic οκτώ σχέσεων (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χειροκίνητο-ημιαυτόματο) και ένα μετατροπέα ροπής με λειτουργία ελεύθερου τροχασμού, όταν ο οδηγός παίρνει το πόδι του από το γκάζι. Το κεντρικό διαφορικό διαθέτει λειτουργία αυτόματου κλειδώματος και υπό ομαλές συνθήκες κατανέμει τη ροπή σε αναλογία 60:40 μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα. Η αναλογία αυτή μεταβάλλεται διαρκώς και αν χρειαστεί (όταν ανιχνευθεί απώλεια πρόσφυσης) μπορεί να μεταφερθεί έως και το 70% της ροπής στον εμπρός άξονα ή έως και το 85% στον πίσω.
Το κεντρικό διαφορικό λειτουργεί επίσης σε συνδυασμό με τη διανυσματοποίηση της ροπής (torque vectoring): στις στροφές με μεγάλη ταχύτητα ενεργοποιούνται επιλεκτικά τα φρένα στους εσωτερικούς τροχούς (οι οποίοι δέχονται μικρότερο φορτίο), για βελτίωση της απόκρισης του συστήματος διεύθυνσης.

Ακόμα μία καινοτομία: all-wheel steering
Μεγάλη καινοτομία αποτελεί το εντελώς νέο σύστημα τετραδιεύθυνσης (all-wheel steering) που προσφέρεται προαιρετικά: πρόκειται για σύστημα που με τη βοήθεια ηλεκτροκίνητου μηχανισμού στρέφει τους πίσω τροχούς έως και κατά 5 μοίρες, ανάλογα με την περίσταση. Συγκεκριμένα, σε χαμηλές ταχύτητες οι τροχοί στρίβουν αντίθετα από τους εμπρός, αυξάνοντας την ευελιξία και μειώνοντας τον κύκλο στροφής έως και κατά ένα μέτρο, ενώ σε ψηλότερες ταχύτητες στρίβουν προς την ίδια κατεύθυνση αυξάνοντας την ευστάθεια.
Η στάνταρ ανάρτηση είναι χαλύβδινη πέντε συνδέσμων, τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα και προσφέρει υψηλού επιπέδου άνεση συνδυασμένη με επίσης υψηλού επιπέδου κράτημα, γεγονός στο οποίο συμβάλει και το κατά 5 εκατοστά χαμηλότερο (σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο) κέντρο βάρους. Από κει και πέρα η ήδη εξαιρετική άνεση μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την προσαρμοζόμενη αερανάρτηση, με τη βοήθεια της οποίας μεταβάλλεται και το ύψος του αυτοκινήτου, ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης: στον αυτοκινητόδρομο το Q7 «χαμηλώνει» κατά 30 mm ενώ κατά την κίνηση εκτός δρόμου «ψηλώνει» κατά 60 mm, αυξάνοντας την απόσταση από το έδαφος στα 245 mm. Σημειώνουμε ότι η αερανάρτηση διατίθεται και σε σπορ έκδοση.
Το στάνταρ σύστημα ρύθμισης της δυναμικής συμπεριφοράς Audi drive select δίνει τη δυνατότητα επιλογής επτά λειτουργιών ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης: efficiency, comfort, auto, dynamic, individual, allroad και lift/offroad.