Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Συμπληρώστε και σεις το ερωτηματολόγιο αξιοπιστίας του αυτοκινήτου σας πατώντας εδώ>>

Η «Αλεπού της Ερήμου» νίκησε για 12η φορά το Dakar

Η «Αλεπού της Ερήμου» νίκησε για 12η φορά το Dakar
Η «Αλεπού της Ερήμου» νίκησε για 12η φορά το Dakar
Η Peugeot με τον Stéphane Peterhansel (12η νίκη!) είναι οι μεγάλοι νικητές στο ράλι Ντακάρ, τον δυσκολότερο αγώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τα αποκλειστικά δικίνητα 2008 DKR ...
επικράτησαν μετά από μία συναρπαστική εμφάνιση, με αιχμή τους Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret που τερμάτισαν πρώτοι.

Η γαλλική φίρμα κατέκτησε το φετινό Ντακάρ στην μόλις 2η της συμμετοχή, απ’ όταν ο αγώνας ξεκίνησε να διοργανώνεται στη Νότια Αμερική. Τα 2008 DKR ήταν τα ταχύτερα σε εννέα (από τις 12 συνολικά) ειδικές διαδρομές, πετυχαίνοντας επτά «1-2» και δύο «1-2-3». Μετά από 25 χρόνια από την 1η του νίκη στο Ντακάρ (με μοτοσικλέτα), ο Stéphane Peterhansel πέτυχε την 12η νίκη του στο Ντακάρ (κατέχει 6 με μοτοσικλέτα, και έξι με αυτοκίνητο με συνοδηγό τον Jean-Paul Cottret».

Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι έμπειροι Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA), με Mini και τρίτοι οι επίσης έμπειροι Giniel De Villiers (ZAF)/Dirk Von Zitzewitz (DEU), με Toyota.

Οι Cyril Despres/David Castera και Sébastien Loeb/Daniel Elena αποτέλεσαν την έκπληξη του Ντακάρ, καθώς τερμάτισαν στην 7η και 9η θέση, αντίστοιχα. Τρία από τα τέσσερα 2008 DKR ολοκλήρωσαν το φετινό ράλι Ντακάρ, με τους Carlos Sainz/Lucas Cruz να κρατούν τα ηνία του αγώνα, μέχρι τέσσερις μέρες προτού ολοκληρωθεί ο αγώνας. Ωστόσο, στάθηκαν άτυχοι και εγκατέλειψαν, αλλά με την σπουδαία εμφάνισή τους συνέβαλλαν στην τεράστια επιτυχία της Team Peugeot Total.

O Sébastien Loeb ήταν ο πρώτος που νίκησε σε ειδική διαδρομή, ενώ οι Stéphane Peterhansel και Carlos Sainz ήταν πάντοτε πολύ κοντά του. Στην διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, στις τρεις πρώτες θέσεις κυριαρχούσαν τα 2008 DKR. H δεύτερη εβδομάδα του ράλι ήταν πιο απαιτητική, όπου οι Loeb και Sainz έχασαν το πλεονέκτημα που είχαν για μία νίκη (λόγω ντεραπαρίσματος και μηχανικού προβλήματος στην 10 ε.δ., αντίστοιχα). Ο Cyril Despres είχε ήδη χάσει χρόνο στην 5η ε.δ. λόγω προβλήματος στο τούρμπο. Ο Peterhansel (έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Αλεπού της Ερήμου») κατάφερε να οδηγήσει προσεκτικά και να τερματίσει, έχοντας δημιουργήσει μία απόσταση ασφαλείας, από την 10η ε.δ., που έφτανε την μια ώρα…

Αυτή η νίκη αποτελεί το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στις επιτυχίες της Peugeot στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, συμπεριλαμβάνοντας τις τέσσερις νίκες στα Ντακάρ της Αφρικής (από το 1987 έως το 1990), όπως επίσης και σε άλλα γεγονότα, όπως τις 24 Ώρες του Le Mans, την ανάβαση του Pikes Peak και το WRC.

Οι νικητές Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret με το Νο 302 2008 DKR χρησιμοποιήσαν την μεγάλη τους εμπειρία για να επισφραγίσουν μία μεγάλη νίκη στο τερματισμό, στο Rosario. Αυτή δεν ήταν μόνο η 6η νίκη που έχουν κάνει μαζί, αλλά και η 12η του Peterhansel, με τον Γάλλο να έχει δικαιολογημένα πάρει άτυπα τον τίτλο του «Mr Dakar».

Ο φετινός αγώνας αποτελείτο από 9.500 χιλιόμετρα μέσα σε δύο εβδομάδες στην Αργεντινή και στην Βολιβία, σε ακραίες καιρικές συνθήκες και υψόμετρα που έφταναν μέχρι και τα 4.800 μέτρα.

Stéphane Peterhansel, Νικητής ράλι Ντακάρ 2016: «H ικανοποίηση είναι τεράστια για εμάς. Πριν την εκκίνηση ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν μακριά από τις προσδοκίες μας. Η αίσθηση που είχα ήταν πως η ομάδα ήταν ακόμη νέα, αλλά όλα πήγαν εξαιρετικά. Τις πρώτες μέρες προσπάθησα να έχω επαφή με τους Carlos και Seb που ήταν ταχύτεροι απο εμάς. Μία μέρα οδηγήσαμε σε φουλ ρυθμό και καταφέραμε να έχουμε μία διαφορά 50 λεπτών μόλις τρεις μέρες πριν τον τερματισμό. Όταν αγωνίστηκα για πρώτη φορά στο Ντακάρ με μοτοσικλέτα, ονειρευόμουν την μέρα που θα οδηγούσα ένα PEUGEOT. To να είμαι στην ομάδα και να νικήσω είναι μια τεράστια ικανοποίηση για μένα».

Sébastien Loeb, 9η θέση: «Eίμαι χαρούμενος που φτάσαμε μέχρι το τέλος! Υπάρχουν μερικά θετικά αλλά και αρνητικά πράγματα, συνολικά είχαμε μία καλή εμφάνιση. Κάναμε μερικά λάθη στις ειδικές λόγω έλλειψης εμπειρίας. Πέρα από αυτό, από θέμα καθαρής απόδοσης είχαμε τόσο όσο χρειαζόταν. Πραγματικά το απολαύσαμε ορισμένες μέρες, αλλά το παλέψαμε μέχρι τέλους».

To Dakar με αριθμούς

Νίκες σε ειδικές διαδρομές: 9 από τις 13 για τα 2008 DKR, 3 για τα Mini και 1 για την Toyota (Loeb: ειδικές 2, 3, 5 και 13, Peterhansel: ειδικές 4, 6 και 10, Sainz: ειδικές 7 και 9), Al-Attiyah με Mini(ειδικές 8 και 11), Hirvonen με Mini (ειδική 12), Ten Brinke με Toyota (την εναρκτήρια ειδική).

Οι νίκες του Stéphane Peterhansel στο Ντακάρ: 1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998 (με μοτοσικλέτα), 2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016 (με αυτοκίνητο)

Η γενική κατάταξη

1. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA), Peugeot DKR, 45h22min10s

2. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA), Mini, +34min58s

3. Giniel De Villiers (ZAF)/Dirk Von Zitzewitz (DEU), Toyota, +1h02min47s

Πηγή: Newsbeast.gr