Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Συμπληρώστε και σεις το ερωτηματολόγιο αξιοπιστίας του αυτοκινήτου σας πατώντας εδώ>>

Σχέδιο για να γίνει πιο φτηνή η αγορά αυτοκινήτου - Τι επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Σχέδιο για να γίνει πιο φτηνή η αγορά αυτοκινήτου - Τι επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών
Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης μελετούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα να γίνει πιο φτηνή η αγορά ενός νέου ΙΧ.


Τα αιτήματα άλλωστε που λαμβάνουν στο υπουργείο, από όλους τους φορείς της αγοράς, είναι πολλά και τα περισσότερα προς την ίδια κατεύθυνση, της εκλογίκευσης και εξορθολογισμού του ισχύοντος συστήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», οι εισηγήσεις - προτάσεις που δέχονται στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν την αλλαγή του μοντέλου υπολογισμού των τελών ταξινόμησης, προκειμένου να εκλείψουν οι σημαντικές διαφορές που έχουν προκύψει στη φορολόγηση όμοιων αυτοκινήτων με ελάχιστη διαφορά στη λιανική τιμή πώλησης προ φόρων.

Oι προτάσεις που έχουν τεθεί υπ’ όψιν των στελεχών του υπουργείου είναι δύο και αφορούν η μεν πρώτη την υιοθέτηση νέων συντελεστών, ενώ η δεύτερη προβλέπει τη διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών, αλλά κλιμακωτά, δηλαδή οι όποιες επιβαρύνσεις προκύπτουν να αφορούν μόνο το επιπλέον ποσό πάνω από τον βασικό συντελεστή 4% που ισχύει σήμερα.

Η δεύτερη πάντως πρόταση φέρεται ότι συγκεντρώνει, προς το παρόν τουλάχιστον, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των παραγόντων του υπουργείου, αφού με τον τρόπο αυτό θα αρθούν οι σημερινές αδικίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τα ισχύοντα, σε ένα αυτοκίνητο με αξία λιανικής προ φόρων 13.999 ευρώ το τέλος ταξινόμησης ανέρχεται σε 4%, ενώ εάν στο ίδιο Ι.Χ. προστεθεί κάποιο αξεσουάρ που ανεβάζει την αξία πάνω από τις 14.001 ευρώ, τότε το τέλος ταξινόμησης διπλασιάζεται, καθώς ο συντελεστής ανεβαίνει στο 8%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά τόσο ο εισαγωγικός δασμός όσο και η τιμή λιανικής.

Oι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης, ανάλογα με την αξία λιανικής προ φόρων, που ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

4% για Ι.Χ. με αξία λιανικής έως 14.000 ευρώ
8% από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
16% από 17.001 - 20.000 ευρώ
24% από 20.001 - 25.000 ευρώ
32% για Ι.Χ. με αξία μεγαλύτερη των 25.001 ευρώ.
Έτσι για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που έχει αξία λιανικής 13.900 ευρώ έχει συντελεστή 4%. Αν όμως στο ίδιο μοντέλο ο αγοραστής επιλέξει επιπλέον εξοπλισμό που κοστίζει 200 ευρώ, τότε η τιμή πάει στα 14.100 και το τέλος ταξινόμησης στο 8%.