Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Συμπληρώστε και σεις το ερωτηματολόγιο αξιοπιστίας του αυτοκινήτου σας πατώντας εδώ>>

Βάζουν… φωτιά στην Εγνατία τα διόδια-Πού στήνονται, πόσο κοστίζουν

Γεμίζει διόδια η Εγνατία Οδός και βάζει… φωτιά στις μετακινήσεις των οδηγών, καθώς εντός του 2017 θα προστεθούν 10 μετωπικοί σταθμοί διοδίων στου ήδη υπάρχοντες 8 και 20 πλευρικοί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 38.

Σήμερα στον κύριο άξονα από Ηγουμενίτσα έως το συνοριακό σταθμό των Κήπων, στα σύνορα με την Τουρκία, λειτουργούν 7 σταθμοί διοδίων. Ένας ακόμα βρίσκεται στην κάθετη οδό Λαγκαδά – Σερρών, στον Προμαχώνα. Οι 8 μετωπικοί σταθμοί θα αυξηθούν σε 18 έως το Νοέμβριο του 2017, εκ των οποίων 14 θα είναι στο κύριο άξονα και τέσσερις σε συνδετικές οδούς.
Ταυτόχρονα, οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων θα φτάσουν, εντός του 2017 πάντα, τους 20, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των διοδίων να ανέρχεται σε 38.
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές κόστος διέλευσης από τον κάθε σταθμό, σίγουρα όμως όποιος θελήσει να διασχίσει την Ελλάδα από δύση προς ανατολή καλύπτοντας και τα 670 χιλιόμετρα της Εγνατία, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, με 14 διόδια..
Μετά την παραπάνω εξέλιξη, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του οδικού άξονα.
Οι κ. Σπίρτζης και Τσακαλώτος τροποποίησαν την υπουργική απόφαση του 2014 με την οποία καθορίστηκε για πρώτη φορά η αύξηση των σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, ενόψει παραχώρησης. Και ορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των 10 νέων σταθμών διοδίων:
• Στις 31 Αυγούστου οι μετωπικοί σταθμοί Παμβώτιδας (77ο χλμ.), Μέστης (580ο χλμ.), Ιεροπηγής (62ο χλμ. κάθετου άξονα Ιεροπηγής - Κρυσταλλοπηγής) και Ευζώνων (70ό χλμ. κάθετου άξονα Χαλάστρας - Ευζώνων).
• Τη 10η Οκτωβρίου οι σταθμοί Θεσσαλονίκης (322ο χλμ.), Ασπροβάλτας (396ο χλμ.), Καβάλας (476ο χλμ.) και Στρυμονικού (45ο χλμ. κάθετου άξονα Λαγκαδά - Προμαχώνα).
• Για τους μετωπικούς σταθμούς Σιάτιστας (186ο χλμ.) και Αρδάνιου (648ο χλμ.) και όλους τους πλευρικούς σταθμούς η 1η Νοεμβρίου.
Με τους νέους σταθμούς, λοιπόν, ο «χάρτης» των διοδίων στην Εγνατία Οδό διαμορφώνεται ως εξής:
• Στον «κυρίως» οδικό άξονα (Αλεξανδρούπολη - Ηγουμενίτσα) θα υπάρχουν 14 μετωπικοί σταθμοί και 19 πλευρικοί.
• Στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής θα λειτουργεί ένας μετωπικός σταθμός διοδίων.
• Στον κάθετο άξονα Χαλάστρας - Ευζώνων θα λειτουργήσει ένας μετωπικός και ένας πλευρικός.
• Τέλος, στον κάθετο άξονα Λαγκαδά - Προμαχώνα θα λειτουργήσουν δύο μετωπικοί σταθμοί.

Tο ύψος των διοδίων
Οσον αφορά το ύψος των διοδίων, αυτό παραμένει προς το παρόν ως έχει (ενδεικτικά 2,40 ευρώ για τα Ι.Χ. σε όλους εκτός από τα Μάλγαρα που είναι το μισό). Οι χρεώσεις θα αναπροσαρμοστούν με νεότερη υπουργική απόφαση. Πάντως, προβλέπεται ότι σταδιακά (χωρίς συγκεκριμένη χρονική δέσμευση) οι περιαστικοί σταθμοί διοδίων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σιάτιστα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσουν με ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικής χρέωσης (rebate) μέσω πομποδέκτη.
Ενδεικτικά, πάντως, υπολογίζεται πως η Εγνατία κόστιζε 3 λεπτά το χιλιόμετρο, ενώ με τα νέα διόδια το κόστος θα ξεπεράσει τα 5 λεπτά το χιλιόμετρο.

Πηγή: reporter.gr