Translate:

Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε κλέψει πάνω από 3.000 ΙΧ

Περισσότερα από 3.000 ΙΧ αυτοκίνητα είχαν κλέψει και αποσυναρμολογήσει πουλώντας στη συνέχεια τα ανταλλακτικά τους τα μέλη πολυμελούς σπείρας που εξαρθρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την Ελληνική Αστυνομία.

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων δέκα άτομα, εκ των οποίων τρεις Ελληνες και επτά Πακιστανοί υπήκοοι, ηλικίας από 19 έως 42 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 32χρονος Ελληνας, ηγετικό στέλεχος της σπείρας, ενώ για την υπόθεση, αναζητούνται ακόμα τέσσερις Έλληνες, μέλη του κυκλώματος.


Ειδικότερα, οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση την τελευταία περίπου τετραετία και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και την ίδια πάντα μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος συλληφθείς, που φέρεται ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης είχε στην ιδιοκτησία του επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών οχημάτων στην περιοχή Σκαλιστήρι στα Άνω Λιόσια.

Την εν λόγω επιχείρηση χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ενώ στρατολογούσε μέλη, τα οποία κατόπιν παραγγελίας του, επέλεγαν και έκλεβαν συγκεκριμένους τύπους και μοντέλα οχημάτων.

Στη συνέχεια, τα κλεμμένα οχήματα, πάντα υπό την καθοδήγηση του 32χρονου, μεταφέρονταν από τα ίδια άτομα στη μάντρα του στα Άνω Λιόσια, χρησιμοποιώντας άλλα οχήματα ως προπομπούς για να ελέγχουν τη διαδρομή και το δρομολόγιό τους.

Χαρακτηριστικό, είναι μάλιστα το γεγονός ότι, όταν προσέγγιζαν σε αυτή, μέσω ενός αδιέξοδου χωματόδρομου, έσβηναν τα φώτα τους και φτάνοντας στο σημείο εισόδου, όπου υπήρχε ασφαλισμένη μεταλλική πόρτα, πραγματοποιούσαν ηχητικό σινιάλο, προκειμένου να τους επιτραπεί η πρόσβαση.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κάθε βράδυ εισέρχονταν με τον ίδιο τρόπο και μεθοδολογία στην επιχείρηση, περίπου δύο έως πέντε αυτοκίνητα.

Σημειωτέον, ότι οι πινακίδες των κλεμμένων οχημάτων είτε παραλαμβάνονταν από τα άτομα που τα μετέφεραν είτε καταστρέφονταν επί τόπου με τη χρήση οξυγόνου από τους εργαζομένους στη μάντρα, πάντα υπό τις οδηγίες του συλληφθέντα 32χρονου «εγκέφαλου».

Παράλληλα, παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρων από τα οχήματα, είτε τους «έσβηναν» και πάλι με τη χρήση οξυγόνου.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν τμήματα και εξαρτήματά τους, όπως ρόδες, καθίσματα, ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρες, πόρτες και άλλα ανταλλακτικά και τα διέθεταν προς πώληση.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν κλαπεί πάνω από 3.000 οχήματα, έχουν αποσυναρμολογηθεί και πωληθεί ως ανταλλακτικά. Τις τελευταίες μόνο ημέρες, κλάπηκαν και διαλύθηκαν συνολικά δεκατέσσερα (14) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, στην επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών οχημάτων του 32χρονου στα Άνω Λιόσια και στο σπίτι του στη Δροσιά Αττικής, καθώς και στους υπόλοιπους συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Οκτώ οχήματα και ένα δίκυκλο,
ένα ηλεκτρονικό τσιπ το οποίο θέτει σε λειτουργία κινητήρες οχημάτων
50 κινητήρες διαφόρων τύπων

Επίσης, κατασχέθηκε πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων, όπως:

160 μπαταρίες οχημάτων
281 ζαντολάστιχα
70 ημιαξόνια
175 πόρτες
60 πορτμπαγκάζ
30 φανάρια
20 καπό
40 εξατμίσεις
27 καθρέπτες
35 αντλίες βενζίνης
20 προφυλακτήρες
25 ψυγεία
18 ντεπόζιτα διαφόρων τύπων
6 τιμόνια με κρεμαργιέρες
21 radio-CD
1 πλαίσιο αυτοκινήτου
13 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας ελληνικών και ξένων Αρχών
6 μονές πινακίδες κυκλοφορίας ελληνικών και ξένων Αρχών.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν

το χρηματικό ποσό των 4.435 ευρώ και των 179 δολαρίων
δύο επιταγές τραπεζών συνολικού ύψους 1.800 ευρώ
11 γραμμάτια συνολικού ύψους 16.000 ευρώ
ένα μπλοκ δελτίων ποσοτικής παραλαβής υπό στοιχεία της εν λόγω επιχείρησης
δύο μπλοκ Τιμολογίων αγοράς
19 μπλοκ δελτίων αποστολής
εννέα μπλοκ τιμολογίων πωλήσεων
ένα μπλοκ αποδείξεων παροχής υπηρεσιών
δύο βιβλιάρια καταθέσεων
τρία ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις
εννέα βιβλία αγορών διαφόρων ετών
μία ελληνική άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου,
μία πινακίδα και μία άδεια κυκλοφορίας κλεμμένου οχήματος και
11 κινητά τηλέφωνα

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των μελών της οργάνωσης, περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της παράβασης του Νόμου που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και του Νόμου περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ online