Translate:

Άδεια κυκλοφορίας με απλή εκτύπωση σε κόλλα Α4 – Ξέμειναν από το ειδικό χαρτί

Μπροστά σε μία μεγάλη έκπληξη βρίσκονται όσοι επισκέπτονται τις περιφέρειες της χώρας, για να προμηθευτούν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους. Αντί για το γνωστό πράσινο υδατογραφημένο έντυπο, από τα μέσα του καλοκαιριού παίρνουν μία πρόχειρη εκτύπωση σε...
κόλλα Α4, με τα στοιχεία της άδειας και μία σφραγίδα.

Ο λόγος είναι πως υπάρχει έλλειψη του εντύπου, το οποίο πρέπει να συνοδεύει τα οχήματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι που δεν αναμένεται να διορθωθεί άμεσα, αφού καθυστερεί ο σχετικός διαγωνισμός.

«Εχουμε επανειλημμένα ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν έπρεπε να προκηρυχθεί το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών του υπουργείου. Αποστείλαμε επανειλημμένα αιτήματα μέσα στη χρονιά, όταν είδαμε ότι τα αποθέματα των εντύπων τελειώνουν, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό» λέει στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών που χειρίζεται την υπόθεση.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης από την πλευρά της αναφέρει πως το πρόβλημα είναι τόσο οι τεχνικές προδιαγραφές του χαρτιού που χρησιμοποιείται στις άδειες κυκλοφορίας, όσο και οι νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν τις συμβάσεις του Δημοσίου μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες.

«Το πρόβλημα είναι τέτοιο, ώστε η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών έφτασε στο σημείο να στείλει έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην αρχή του καλοκαιριού, με τη σήμανση «εξαιρετικά επείγον», στο οποίο σημειώνεται ότι «το απόθεμα των εντύπων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένο και αναμένεται αυτό να εξαντληθεί εντός του άμεσου χρονικού διαστήματος».

Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση το Δημόσιο να διεξάγει όλους τους διαγωνισμούς του, πλέον, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά, όμως η εφαρμογή του καθυστερεί. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έντυπα των αδειών αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει πως η παραλαβή των εντύπων από τους κατόχους οχημάτων μπορεί να γίνει ακόμα και στα μισά του 2014, δημιουργώντας πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των περιφερειών της χώρας.

«Μετά την προκήρυξη πρέπει να περάσουν 52 ημέρες ως τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και έπειτα περίπου δύο μήνες προκειμένου να διεκπεραιωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η παράδοση του χαρτιού, το οποίο είναι ειδικής κατασκευής και έρχεται από το εξωτερικό παίρνει έως και τέσσερις μήνες» εξηγεί, στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Μεταφορών έχει αποστείλει εγκύκλιο στις περιφέρειες να δίδονται έντυπα αδειών κυκλοφορίας μόνο σε οχήματα που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφού οι αρχές τρίτων χωρών δεν αναγνωρίζουν τις εκτυπώσεις σε απλό χαρτί, το οποίο πλαστογραφείται εύκολα.

Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε το 2011 και το 2012 λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών δεν αφορά μόνο τις άδειες κυκλοφορίας, αλλά όλα τα έντυπα του υπουργείου Μεταφορών, όπως είναι οι κάρτες καυσαερίων των οχημάτων και άλλα, τα οποία πάντως δεν παρουσιάζουν ακόμα έλλειψη.

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:

Ρίξε μια ματιά και στα παρακάτω posts:

Δημοφιλείς αναρτήσεις