Translate:

Καθίσματα Opel κατόπιν δοκιμής με ρομπότ: Premium & εργονομικά καθίσματα για Astra, Insignia, Meriva κ.ά.

Οι Bernd, Werner, Oliver και Marius είναι γεμάτοι ενθουσιασμό για τα καθήκοντά τους – επαναλαμβανόμενα τρίβουν τα πλαϊνά μαξιλάρια του καθίσματος και συνεχίζουν με προσομοιώσεις εισόδου/εξόδου – μια κίνηση που φθείρει τις δερμάτινες επενδύσεις.
Πεισματικά και ανελέητα αλλά ταυτόχρονα με πλήρη αφοσίωση. Οι Bernd, Werner, Oliver και Marius είναι ρομπότ επιθεώρησης στο εργαστήριο δοκιμών του Διεθνούς Κέντρου Τεχνικής Εξέλιξης της Opel στο Rüsselsheim. Για να ακριβολογούμε αποτελούνται από ένα πάνελ τριβής επενδυμένο με υλικό τύπου jean και ένα αφρώδες υπόστρωμα που προσομοιώνει γλουτούς και μηρούς. «Τα θεωρούμε κάτι παραπάνω από ρομπότ – είναι κανονικά μέλη της ομάδας. Κάνουν μία σημαντική δουλειά και επομένως όλα έχουν ονόματα,» εξηγεί ο Andrew Leuchtmann, Διευθυντής του τμήματος GME Interiors.

Η ομάδα των ρομπότ προσομοιώνει την είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητο 50.000 φορές την εβδομάδα – που αντιστοιχεί με ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός αυτοκινήτου. Σε αυτή τη δοκιμασία υποβάλλονται τα premium και τα εργονομικά καθίσματα τα οποία στοχεύουν στην πιστοποίηση των ειδικών πλάτης του Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR) αλλά και τα στάνταρ καθίσματα comfort. Μετά τις δοκιμές, οι μηχανικοί είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την αντοχή των καθισμάτων σε μελλοντική καταπόνηση απλά και μόνο κοιτάζοντας τη δομή του υφάσματος. «Το χρώμα συνήθως έχει φύγει και η επιφάνεια είναι γρατζουνισμένη αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το αφρώδες στρώμα από κάτω είναι εντάξει και η δομή δεν έχει χάσει τη συνοχή της,» σχολιάζει ο ειδικός καθισμάτων Leuchtmann. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τα premium και εργονομικά καθίσματα οδηγού & συνοδηγού της Opel χρειάζονται αναβάθμιση – άλλωστε, πρέπει να αντέχουν σε όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως μοντέλου Mokka, Cascada, Meriva, Zafira Tourer, Astra ή Insignia.

«Σε αυτό μας βοηθά εμφανώς η μεγάλη εμπειρία που διαθέτουμε» δήλωσε ο Leuchtmann. Η αλήθεια είναι ότι η Opel κουβαλά παράδοση 117 χρόνων στην κατασκευή καθισμάτων. Η επιτυχημένη ιστορία των εργονομικών καθισμάτων ξεκίνησε το 2003 με την πρώτη σφραγίδα έγκρισης AGR για το Opel Signum και συνεχίστηκε με τη ναυαρχίδα της Opel, το Insignia, το 2008. Μια πρόταση ευεξίας σε προσιτή τιμή. Ειδικότερα οδηγοί μεγάλων αποστάσεων και εταιρικών οχημάτων είναι ευγνώμονες για το σύστημα. Οι πολυάριθμες ρυθμίσεις επιτρέπουν την άριστη προσαρμογή των premium και εργονομικών καθισμάτων με πιστοποίηση AGR στο σωματότυπο κάθε οδηγού, διασφαλίζοντας ξεκούραστα και άνετα ταξίδια ακόμα και μετά από πολλές ώρες στο τιμόνι. Από το 2003, η Opel επιδιώκει τον ‘εκδημοκρατισμό’ των καλών καθισμάτων και είναι κορυφαία κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής σε ό,τι αφορά τα εργονομικά καθίσματα με σφραγίδα έγκρισης AGR.

Η ανάλαφρη αίσθηση των καθισμάτων του Astra Sports Tourer

Ο σκελετός είναι το σημαντικότερο στοιχείο του καθίσματος. Εγγυάται την ασφάλεια των επιβατών και τους κρατά στη σωστή θέση σε περίπτωση σύγκρουσης. Ωστόσο, ταυτόχρονα ευθύνεται συνήθως και για την προσθήκη αρκετού βάρους – κάτι που δεν ισχύει ακριβώς στο νέο Astra Sports Tourer. Τα καθίσματα έχουν ‘χάσει’ 10 κιλά χάρη στη χρήση ατσαλιών εξαιρετικά υψηλής αντοχής. Οι μηχανικοί γνωρίζουν ακριβώς πόσο βάρος μπορούν να αφαιρέσουν πριν καν ξεκινήσουν το πρώτο πρωτότυπο χάρη σε μία προσομοίωση υπολογιστή. Τα σκουρότερα χρώματα απεικονίζουν τα οριακά φορτία καταπόνησης του υλικού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωγμές. «Πραγματικά ξεπεράσαμε τα όριά μας με το Astra Sports Tourer και πειραματιστήκαμε πολύ,» λέει ο Leuchtmann. Μεταξύ άλλων ήταν απαραίτητες πολυάριθμες δοκιμές συγκόλλησης. «Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα συγκόλλησης εάν το υλικό είναι πολύ λεπτό. Βαδίζουμε σε μία πολύ λεπτή γραμμή,» σχολίασε ο μηχανικός.

Αφού κατασκευαστούν τα πρώτα πρωτότυπα και επιλεγούν οι υφασμάτινες ή δερμάτινες επενδύσεις, ο Werner και οι συνάδερφοί του μπορούν να ξεκινήσουν τη δουλειά. Αλλά προηγουμένως, η ομάδα υπολογίζει το επίπεδο φορτίου που πρέπει να εφαρμόσουν τα ρομπότ στο εξάρτημα της δοκιμής. Επιπλέον, μία ομάδα ειδικών από άνδρες και γυναίκες διαφορετικών σωματότυπων δοκιμάζουν τη χρήση ενός καθίσματος όπου ένα πάνελ αισθητήρων πίεσης μετρά τα μέγιστα φορτία, για παράδειγμα εκεί που τα οστά της λεκάνης έρχονται σε επαφή με το κάθισμα. «Στη διαδικασία αυτή δοκιμάζουμε πρωτότυπα συστήματα σε πραγματικό αυτοκίνητο,» εξηγεί ο Leuchtmann. «Το κάθισμα του Meriva για παράδειγμα είναι ψηλότερο και μπορείς να μπαίνεις διαφορετικά σε σχέση με το νέο Astra Sports Tourer που έχει χαμηλότερα καθίσματα.» Τα premium & εργονομικά καθίσματα δοκιμάζονται με διαφορετικό τρόπο. Λόγω της άριστη πλευρικής στήριξης, τα πλαϊνά μαξιλάρια είναι ψηλότερα και επομένως υποβάλλονται σε υψηλότερη καταπόνηση. Από τα δεδομένα προκύπτει μια τιμή μέσης καταπόνησης και ο Werner με την παρέα του μπορούν να προγραμματίζονται ανάλογα.

Εννέα ειδικοί καθισμάτων εργάζονται επίσης παράλληλα. Αυτοί οδηγούν, για παράδειγμα, ένα νέο Astra Sports Tourer – επί ώρες και για αμέτρητα χιλιόμετρα. Δοκιμάζουν την ηλεκτροπνευματική, και ρυθμιζόμενη προς τέσσερις κατευθύνσεις οσφυϊκή στήριξη, το επεκτεινόμενο μαξιλάρι μηρού ή τη λειτουργία μασάζ, ολοκληρώνουν μια αναλυτική αναφορά και δίνουν μια υποκειμενική συνολική βαθμολογία. Η μαζική παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει μόνον αφού εξαλειφθούν και οι τελευταίες αδυναμίες.

Το Opel Meriva το πρώτο μοντέλο με πιστοποίηση AGR για ένα άρτιο εργονομικό σύστημα

Η εξέλιξη ενός νέου καθίσματος χρειάζεται περίπου πέντε χρόνια – από τα οποία, δύο χρόνια επενδύονται στην εφαρμογή νέων ιδεών. Το ίδιο συνέβη και με το Meriva, πρωταθλητή ευελιξίας της Opel. Είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό όχημα με σφραγίδα έγκρισης AGR για τη συνολική του εργονομία, αφού συνδυάζει εργονομικά καθίσματα, πόρτες FlexDoors που ανοίγουν κατά 84 μοίρες, ευέλικτη φιλοσοφία FlexSpace πίσω καθισμάτων και προαιρετική σχάρα ποδηλάτου FlexFix. Ή πάρτε για παράδειγμα το Astra Sports Tourer. Χάρη στην προηγμένη εξέλιξη που λαμβάνει υπόψη απόψεις πελατών και σχόλια αναρτημένα σε forum ή blog, υλοποιήθηκε το προαιρετικό σύστημα πίσω καθισμάτων FlexFold που είναι διαιρούμενο κατά 40:20:40 με το πάτημα ενός μπουτόν. Επιπλέον, θερμαινόμενα εξωτερικά πίσω καθίσματα διατίθενται προαιρετικά για πρώτη φορά. Το αυξημένο επίπεδο άνεσης διασφαλίζει πολύ πιο ξεκούραστα μεγάλα ταξίδια με την οικογένεια ή φίλους.

Θέλοντας να κρατήσουν την Opel στην κορυφή στην εξέλιξη των καθισμάτων, οι μηχανικοί ήδη εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών πάνω στην τρίτη γενιά των premium και εργονομικών καθισμάτων. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το προβάδισμά μας στη γνώση έναντι του ανταγωνισμού και να επεκτείνουμε σταθερά την προϊοντική τεχνογνωσία,» επιμένει ο Leuchtmann. «Γι’ αυτό φροντίζουμε η εξέλιξη να γίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο εσωτερικά, ενώ μερικά εξαρτήματα κατασκευάζονται στο εργοστάσιό μας στο Kaiserslautern.» Οι σκελετοί των εμπρός καθισμάτων κατασκευάζονται αποκλειστικά στο Kaiserslautern. Το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο Rüsselsheim έχει και διαχειριστικά πλεονεκτήματα (logistics). Ο στόχος είναι σαφής: Τα καθίσματα του μέλλοντος θα είναι ακόμα πιο εργονομικά, ελαφρύτερα, κομψότερα και ασφαλέστερα. «Έχουμε πολλές ακόμα νέες ιδέες για πιο εξατομικευμένο σχεδιασμό καθισμάτων» αποκαλύπτει ο ειδικός. «Θα υπάρχει και συνέχεια στη λειτουργία μασάζ των εμπρός καθισμάτων.» Το ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα Opel με premium και εργονομικά καθίσματα φαίνεται λογική εξέλιξη, κυρίως επειδή η εταιρία επιθυμεί να κάνει προσιτά τέτοια συστήματα στο ευρύ κοινό.