Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Συμπληρώστε και σεις το ερωτηματολόγιο αξιοπιστίας του αυτοκινήτου σας πατώντας εδώ>>

Το BMW Group και η Πόλη του Ρότερνταμ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

Το BMW Group και η Πόλη του Ρότερνταμ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Σημαντικές φιλοδοξίες στους τομείς βιωσιμότητας, ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα και ενεργειακής μεταστροφής με εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και διεξαγωγή δοκιμών. Αυτή είναι η ‘θέση’ του BMW Group και του Δήμου του Ρότερνταμ, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στις 12 ...
Σεπτεμβρίου στην Ολλανδική πόλη. Η BMW και ο Δήμος συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επόμενη τριετία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, απαντώντας σε ερωτήματα που προκύπτουν από τη μετάβαση σε άλλη μορφή ενέργειας, με συγκεκριμένα βήματα και ρεαλιστικά projects. Η συμφωνία αυτή καθιστά το Ρότερνταμ την πρώτη πόλη εκτός Γερμανίας που ξεκινά μία τέτοια συνεργασία δοκιμών για την ενεργειακή μεταστροφή.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, το BMW Group και η πόλη του Ρότερνταμ έδειξαν στους εκπροσώπους τύπου και τα ενδιαφερόμενα μέρη το πρώτο σημαντικό σχέδιο της συμφωνίας – ένα πιλοτικό project με την ονομασία 'Electric City Drive' – στο πλαίσιο της εκδήλωσης Visionary Mobility Experience του BMW Group. Το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει τους οδηγούς plug-in και υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (PHEVs) να χρησιμοποιούν περισσότερο την ηλεκτροκίνηση σε διαδρομές στο κέντρο της πόλης. Τα PHEVs συνδυάζουν κινητήρα καύσης και ηλεκτροκινητήρα με μπαταρία που παρέχει ορισμένη αυτονομία. Ένα PHEV μπορεί να φορτίζεται όπως τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα μέσω ενός σταθμού φόρτισης. Εάν η οδήγηση και επαναφόρτιση γίνεται ηλεκτρικά, το PHEV συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και στη μείωση των εκπομπών CO2 στα κέντρα των πόλεων.

Η BMW αναγνωρίζει ότι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης θα επηρεάσει και την εμφάνιση των πόλεων. «Η BMW επιθυμεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας των μελλοντικών μετακινήσεων», σχολίασε ο Peter Schwarzenbauer, Μέλος Δ.Σ. BMW AG, MINI, Rolls-Royce, BMW Motorrad, στους τομείς Customer Engagement και Digital Business Innovation, BMW Group.

Ο Arno Bonte, Αντιδήμαρχος του Ρότερνταμ, υπεύθυνος Βιωσιμότητας, Ποιότητας Αέρα και Ενεργειακής Μεταστροφής, μοιράζεται το ίδιο όραμα. «Ο συνδυασμός εξειδικευμένης γνώσης και τεχνολογίας είναι πραγματικά πολύτιμος. Με αυτό τον τρόπο, κάνουμε συγκεκριμένα βήματα που θα μπορούσαν να τύχουν εφαρμογής και από άλλες πόλεις στην περιοχή μας. Μέσω των διεθνών δικτύων μας, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επισπεύσουμε την ενασχόλησή μας με αυτό τον τομέα και καλωσορίζουμε το άμεσο ξεκίνημα. Ευελπιστώ να μπορέσω να ανακοινώσω σύντομα και νέα projects», δήλωσε ο Bonte.


Electric City Drive .

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία περιοχή μέσα στο Ρότερνταμ και εμπλέκει ιδιοκτήτες οχημάτων BMW ή MINI PHEV που ζουν και / ή εργάζονται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, και κάνουν συχνές διελεύσεις από το κέντρο. Αυτοί μπορούν να εγγραφούν μέσω του www.rotterdam.nl/wonen-leven/electric-city-drive/. Το ζητούμενο αυτής της έρευνας είναι: πώς οι οδηγοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το πλήρως ηλεκτρικό πρόγραμμα των PHEV τους και να τα φορτίζουν επαρκώς μέσα σε μία ειδική, γεωγραφικά προσδιορισμένη περιοχή στην πόλη, που θα ονομάζεται 'Electric City Drive area'; Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ένα ‘Rotterdampas’ ως ευχαριστήριο για τη συμμετοχή τους. «Τα plug-in υβριδικά προσφέρουν το επόμενο βήμα για μία βελτιωμένη ποιότητα ζωής και κάνουν το περιβάλλον καθαρότερο, υγιεινότερο και πιο αθόρυβο, εκεί όπου αυτό μετρά περισσότερο: στην πόλη» δήλωσε η Stefanie Wurst, Διευθύνων Σύμβουλος του BMW Group Ολλανδίας.

Έξυπνος συνδυασμός.

«Εκτός από μία πλούσια ιστορία στον τομέα των μεταφορών, διαθέτουμε επίσης εμπειρία και τεχνογνωσία σε νέες λύσεις, από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι διαχείριση χώρων στάθμευσης και υποδομής φόρτισης», σχολιάζει ο Schwarzenbauer. «Αλλά για να εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη απαιτούνται έξυπνοι συνδυασμοί. Χρειαζόμαστε συνεργάτες για να πετύχουμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε. Και προσθέτει ο Bonte: «Το Ρότερνταμ θέλει να προσφέρει το πεδίο για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών. Η BMW έρχεται εδώ με το Electric City Drive για να βοηθήσει να πειστούν οι οδηγοί plug-in υβριδικών οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη να αλλάζουν άμεσα στο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Με αυτό τον τρόπο δεν θα καταναλώνεται άσκοπα ορυκτό καύσιμο και οι ρύποι θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Το υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά».

Από τη θεωρία στην πράξη.

Η BMW και ο δήμος διερευνούν επίσης τη χρήση βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών και την απαραίτητη υποδομή φόρτισης. Ο Schwarzenbauer έχει υψηλές προσδοκίες από τη συνεργασία με το Ρότερνταμ: «Η πόλη είναι γνωστή για τις ρεαλιστικές μεθόδους της και τις γνώσεις που αποκομίζει μέσω των δοκιμών. Ανυπομονώ για τη συνεργασία. Ο Δήμος του Ρότερνταμ και το BMW Group Ολλανδίας ξεκινούν συνεργασία για μία περίοδο τριών ετών. Η BMW είναι ένας από τους πολλούς εταίρους που, μαζί με το Δήμο του Ρότερνταμ έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Η BMW έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συνεργασίες με το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο.

Electric City Drive στην πράξη .

Μόλις το αυτοκίνητο εισέρχεται στην περιοχή Electric City Drive, το αυτοκίνητο παροτρύνει τον οδηγό μέσω της κεντρικής οθόνης πληροφοριών στο ταμπλό να αλλάξει σε πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Μία ειδική εφαρμογή Electric City Drive δημιουργήθηκε γι’ αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Αυτή είναι συνδεδεμένη με το σύστημα ConnectedDrive - BMW ή MINI. Η εφαρμογή παρακολουθεί τη συχνότητα οδήγησης με μηδενικούς ρύπους στην περιοχή Electric City Drive και επιβραβεύει τον οδηγό με πόντους, βάσει διαφόρων παραγόντων, όπως:

  • Αριθμός φορτίσεων ανά 100 km.
  • Αριθμός κιλοβατώρων (kWh) που φορτίζονται ανά 100 km.
  • Αναλογία χιλιομέτρων μηδενικών ρύπων μέσω και έξω από την περιοχή Electric City Drive.
  • Αναλογία διαδρομών που γίνονται με την εφαρμογή Electric City Drive.


Μέσω της εφαρμογής, οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθούν στατιστικές για τη φόρτιση και την ηλεκτροκίνηση και να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με άλλων συμμετεχόντων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί μοντέλα BMW και MINI PHEV και μία εφαρμογή που τρέχει στο smartphone του οδηγού. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ένα σενάριο στο οποίο το λογισμικό του οχήματος αναγνωρίζει την περιοχή Electric City Drive και αλλάζει αυτόματα το πρόγραμμα σε ηλεκτροκίνηση. Μία προσαρμογή του λογισμικού του οχήματος, που καθιστά την εφαρμογή περιττή, είναι τώρα υπό δοκιμή. Με μία επιτυχημένη έκβαση του πιλοτικού προγράμματος στο Ρότερνταμ, ο κάθε κατασκευαστής θα μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία Electric City Drive, προσαρμόζοντας το λογισμικό του PHEV μοντέλου του και, εξίσου σημαντικό, η ιδέα θα μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις πόλεις. Το Electric City Drive έχει τετράμηνη διάρκεια, από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο φέτος. Η έρευνα διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ. Το πιλοτικό πρόγραμμα βοηθά το BMW Group και την Πόλη του Ρότερνταμ σε πολλούς τομείς όπως η αναγνώριση και η εξάλειψη εμποδίων που αποτρέπουν τους οδηγούς PHEV από την ηλεκτροκίνηση ή την επαναφόρτιση.