Προσαρμοσμένη αναζήτηση
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Συμπληρώστε και σεις το ερωτηματολόγιο αξιοπιστίας του αυτοκινήτου σας πατώντας εδώ>>

Έφοδος του ΣΔΟΕ με...μπουλντόζες σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Έφοδος του ΣΔΟΕ με...μπουλντόζες σε πρατήριο υγρών καυσίμων
Το κύκλωμα με τη χρήση τηλεχειριστηρίου άλλαζε την σύνθεση του καυσίμου που έφτανε στην αντλία και τα ρεζερβουάρ, καθώς έκανε μίξη νόμιμων υγρών καυσίμων τόσο με λαθραία όσο και με
σκέτο...αέρα. Με αυτό τον τρόπο οι επιτήδειοι εξαπατούσαν τους καταναλωτές.


Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής πραγματοποίησε τον έλεγχο, έπειτα από καταγγελία που έφτασε στο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου (ΣΕΚ) και αφορούσε παράνομες δραστηριότητες σε πρατήριο της Ελευσίνας. Ο ενδελεχής έλεγχος πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου, ενώ τα συνεργεία ελέγχου έσκαψαν ακόμα και στο έδαφος με μπουλντόζες για να εντοπίσουν τον τρόπο εξαπάτησης των καταναλωτών.

Οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα

- Εκτός από 5 νόμιμες δεξαμενές καυσίμων, κάτω από το τσιμέντο στο έδαφος κρυβόταν δύο ακόμα παράνομες, μία αδήλωτη 7.000 λίτρων και μία ακόμη διπλάσια σε μέγεθος , 14.000 λίτρων.

- Ένα ολόκληρο υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων κάτω από το έδαφος, παροχέτευε καύσιμα από τις παράνομες δεξαμενές στις νόμινες. Οι αντλίες και η σύνδεση με το σύστημα «Εισρροών – Εκρροών» είχαν παραβιαστεί περίτεχνα, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό παρά μόνον με επισταμένη έρευνα και όχι εξ αποστάσεως ή με απλή αυτοψία. Μόνον η μία αντλία συνδεόταν στο σύστημα, ενώ από το κέλυφος των άλλων είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες ασφαλείας.

- Η «καρδιά» της κομπίνας κρυβόταν σε έναν μηχανισμό που ενεργοποιείτο με 2 τηλεχειριστήρια και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αλλάξει το μείγμα του καυσίμου, αλλά και σε ποια αντλία του πρατηρίου θα κατέληγε αυτό. Για τέτοιου είδους συστήματα ακούγονταν πολλά στην αγορά, αλλά πλέον οι διωκτικές υπηρεσίες μελετούν και αναλύουν πώς είχε στηθεί το συγκεκριμένο και πολύ εξελιγμένο σύστημα, για να μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν πιο εύκολα τυχόν σημάδια ύπαρξής τους και σε άλλα πρατήρια σε μελλοντικούς ελέγχους τους.

- Είναι χαρακτηριστικό ότι για να γνωρίζουν οι επιτήδειοι πότε ήταν ενεργοποιημένος ο μηχανισμός και από ποια δεξαμενή δίνει καύσιμα η αντλία, είχαν τοποθετήσει ένα ειδικό λαμπάκι μέσα στο πλαστικό περίβλημα ενός φωτιστικού ασφαλείας (το οποίο ανάβει φως σε περίπτωση διακοπής ρεύματος) και ήταν τοποθετημένο μέσα στο χώρο του καταστήματος.

Επίσης βρέθηκαν ένα βυτιοφόρο 4.000 λίτρων από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι μετρητές, ένας υπολογιστής αλλά και «ανεπίσημα» βιβλία, με την βοήθεια των οποίων οι Αρχές προσπαθούν να προσδορίσουν τον όγκο των παράνομων καυσίμων που διακινούντο, αλλά και πρόσωπα ή διευθύνσεις που συνδέονται με την δράση του κυκλώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα υποβληθεί Μηνυτήρια Αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία για την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

πηγή: ethnos.gr